Velkommen til Jayyous!

Tirsdag 19. juni fikk vi endelig reise til Jayyous og besøke plasseringa vår.

Våre første små skritt i Jayyous.

Jayyous er en landsby med ca 3500 innbyggere som ligger nord på Vestbredden. De store byene som ligger nærmest er Qalqiliya og Nablus. Innbyggerne i landsbyen er i hovedsak bønder, men da separasjonsmuren ble bygget i 2002 mistet de 75% av jorda som tilhører innbyggerne der. Jorda ligger nå i det som kalles ”sømsonen”, det vil si på palestinsk side av ”den grønne linjen”, grensen som er anerkjent av FN, men på israelsk side av separasjonsbarrieren. Dette rammer innbyggerne i Jayyous svært hardt da mange er avhengige av inntekten og maten jorda byr på. I sømsonen ligger også 4 av landsbyens 6 vannkilder, som har gjort vannsituasjonen vanskelig.

Kartet under er en oversikt over Qalqiliya-regionen, Jayyous er ringet rundt med oransje. Hvis det er vanskelig å se detaljene og forklaringene kan det lastes ned fra UNOCHA sine nettsider under Qalqiliya, der finnes også detaljerte kart over andre områder på Vestbredden.

Situasjonen landsbyen er i er vanskelig, men menneskene der er gjestfrie og ønsker oss varmt velkommen. Den første kvelden var rett og slett ganske fantastisk. Vi var invitert på middag hos Abu Azzam, hvor vi fikk servert, blant mange andre ting, min favorittrett i det palestinske kjøkken – «Warak Dawali». Det er ris, kjøtt og diverse krydder rullet inn i vindrueblader og kokt i kraft. Det var veldig godt!

Jeg tar gjerne i mot spørsmål om landsbyen og de forskjellige hindringene og portene. Anbefaler å ta en titt på kartet i høy oppløsning – der finner dere kontrollpostene og jordbruksportene vi skal monitorere også.

2 tanker på “Velkommen til Jayyous!

    • Det er helt riktig som kartet viser. Sjølve landsbyen ligger på østsida av muren, men 75% av landsbyjorda ligger mellom muren og den grønne linja. Muren er bygd seks km inne på palestinsk område, og bøndene må bruke de to jordbruksportene med svært begrensede åpningstider for å komme seg seg ut på jorda si.

      Liker

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s