Neif, 62 år.

05.07.12 kl 1230 © 2012 Marie Brøske Söderström

Neif Omar Rihan kommer fra landsbyen Till i Nablus-regionen. Han har bodd store deler av livet i Qatar, men i 1994 flyttet han tilbake til Till. Han har et firma som eksporterer olivenolje, i hovedsak til Qatar, men også andre land. Den palestinske oljen er kjent for å ha særlig god kvalitet og selges for nesten det dobbelte av oljen fra land som Tyrkia, Jordan og Syria. Landsbyen ligger ikke så langt fra Jordan og han har familie der også, så han reiser jevnlig til Jordan. Oljen kjøres fra Till til grenseovergangen i Jordan hvor den lastes over på lastebiler der.

Vi er på besøk hos Neif fordi bosettere nylig har ødelagt 41 oliventrær. Han har 20 dunum (1 dunum = 1000 m²) jord som ligger like ved bosettingen Gila’d, denne jorda begynte han å dyrke i januar i år. 20 dager etter at han hadde plantet trærne ble 50 av dem knukket rett av eller rykket opp med rota. Han plantet nye trær, og for noen dager siden fikk han den leie beskjeden om at 41 trær var rasert. Når slike ting skjer anmelder palestinerne saken hos den palestinske distriktsoffiseren (DCO), som videresender saken til israelsk DCO. De hadde spurt han hvor mye trærne hadde kostet han. Dette gjorde han oppgitt, «I don’t need money or anything, I need them to stand up with me. I will go back and plant them again, but for how many times do I need to to this? What I want is my rights.»

Bosettingen (utposten) Gila’d på toppen av åskammen, Neifs jord ligger på den andre siden av åskammen.

Neif har 2 sønner og 4 døtre, og til sammen har han 15 barnebarn. På grunn av bosetterne tør han ikke sende barn og barnebarn for å se til jorda, han er redd for at de skal angripe dem. For tre år siden ble to gjetere angrepet i det samme området. Bosetterne var, i følge ordføreren i Till, utkledd som palestinere når de kom. De banket opp gjeterne og brakk armene på dem. Neif forteller oss at den ene enda ikke er helt bra i armen.

05.07.12 kl 1304 © 2012 Marie Brøske Söderström

Neif og to av barnebarna vinker oss avgårde, «maa salame – gå med fred!»

Han presiserer likevel at ingen av disse problemene kommer til å få dem til å slutte å dyrke jorda si. Han er stolt av oljen han produserer og er glad for at han har fått til å eksportere den. Akkurat nå er han likevel litt bekymret, fordi han den 6. april i år ble nektet å passere grensen til Jordan. Han har brødre i Qatar som kan skjøtte bedriften, men han trenger også å dra dit, dessuten bor moren hans i Jordan, så han vil veldig gjerne ha mulighet til å passere. Han har engasjert en advokat i Jerusalem som han håper vil hjelpe han slik at han igjen kan få passere grensa til Jordan.

Denne grenseovergangen er den eneste internasjonale grensen de fleste palestinere har tilgang til, så dersom de ikke får passere den har de ingen vei ut av Vestbredden til resten av verden.

3 tanker på “Neif, 62 år.

  1. Tilbaketråkk: Dette er ikke en bosetting, det er ingen okkupasjon. | Månen er den samme

  2. Tilbaketråkk: 23. desember: velkommen du som vi ser så gjerne! | Månen er den samme

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s