North Gate, jordbruksport nr. 943

North Gate er markert med orange sirkel. For oversikt se kart i innlegget «Velkommen til Jayyous!». Kilde: UNOCHA-oPt

North Gate er en av fire jordbruksporter vi monitorerer, og er en av to jordbruksporter som er direkte tilknyttet Jayyous. Denne jordbruksporten er en av de som fungerer relativt godt. De fleste som passerer her er bønder som skal til jorda si på den andre siden av separasjonsbarrieren (den røde linja på kartet) og de passerer med traktor, til fots eller på hest eller esel. Det lilla feltet hvor det står Zufin er en israelsk bosetting. Jordområdene til Abu Azzam som vi besøkte sist lørdag ligger like ved bosettingen. Han er en av de som bruker denne jordbruksporten daglig. Den er åpen fra 0530-0630 på morgenen, samt en time en gang midt på dagen og en time på kvelden. Vi monitorerer den første åpningstimen, det er da flest bønder bruker den. På ettermiddagen reiser de stort sett ut fra sømsonen.

Det er vanligvis ganske rolig på North Gate, det pleier ikke være noe kø når vi kommer og de som bruker den kommer litt pø om pø. Det er hyggelig, da kan man si god morn til alle og vi har tid til å kikke litt på naturen. I dag så jeg en gjeng villsvin (de er svære og ganske skumle, men jeg så dem heldigvis litt oppe i lia) og en hest aleine på tur.

12.07.12 kl 0607 © 2012 Marie Brøske Söderström

Hest i soloppgang!

Gangen i kontrolleringen av dem som passerer er omtrent slik; de kommer kjørende/gående/ridende ned bakken, stopper litt før porten, venter på et vink eller på at dem som blir kontrollert drar videre. Så kjører de opp og gjennom porten. Der går de bort til en bod med ID-kort og tillatelse, så sjekker soldatene bilen/traktoren/eslet osv. før de kan dra videre. Det er bare de som har tillatelse til akkurat denne jordbruksporten som kan passere, det vil si at jeg for eksempel ikke kan passere. Når vi besøkte Abu Azzam ble vi kjørt av en palestiner med israelsk statsborgerskap og israelskregistrert bil gjennom en annen kontrollpost. Bønder med tillatelse til å krysse andre jordbruksporter kan heller ikke krysse denne.

12.07.12 kl 0620 © 2012 Marie Brøske Söderström

Hengeren på en traktor kontrolleres av soldatene.

I dag var det bare en som ble returnert på North Gate. Han kom kjørende med en gravemaskin, og fikk beskjed om at den må registreres for at han skal kunne få passere med den. Ergelig for han, men litt fint for meg, jeg fikk nemlig sitte på tilbake opp den bratte bakken til Jayyous. Jeg tror han syntes det var fint å kunne fortelle om hvorfor han ble returnert også.

12.07.12 kl 0630 © 2012 Marie Brøske Söderström

Den returnerte gravemaskinen.

I dag passerte 27 mennesker, 6 traktorer, 5 hengere, en lastebil, en bil, en sykkel, en hest og ett esel, jordbruksporten North Gate mellom klokka halv seks og halv sju.

EDIT: Anbefaler å lese den første kommentaren til dette innlegget. Viktig lesning om å ikke akseptere behandlingen palestinerne utsettes for selv om den har pågått i mange år og til en viss grad normaliseres.

4 tanker på “North Gate, jordbruksport nr. 943

 1. Takk for fint innlegg og fine bilder, nok en gang. Det meste du skriver om er jo egentlig helt absurd. At det er noen som kontrollerer når bøndene kan arbeide på jordene sine er fullstendig uakseptabelt, at det begrenses til tre korte timer per døgn, at oliventrær ødelegges, at skoler er rivningstruet – alt er absurd. Likevel har det vart så lenge, og det er systemer rundt dette som gjør at det absurde til slutt fortoner seg som normalt. De som lever under disse forholdene må tilpasse seg og lage normalitet i det unormale. Vi som ikke lever der kan også bli sløve og venne oss til installasjonene, reglene og soldatene. Vi kan tilogmed begynne å tro at det er nødvendig at det står en soldat med skarpladd maskingevær og passer på at en uregistrert gravemaskin ikke slipper gjennom porten. For å passe på at jeg ikke begynner å akseptere «den urett som ikke rammer deg selv» pleier jeg å gjøre tankeeksperiment: hva ville bøndene i Gudbrandsdalen gjort hvis f.eks svenskene tok seg tilrette og kontrollerte tilgangen til jordbruksarealene slik? Hvordan ville jeg tenkt dersom en av mine slektninger ikke rakk fram til sykehus i tide fordi soldatene trodde at vedkommende «faket» for å komme fortere gjennom kontrollposten? Hva om min datter måtte føde bak en stein på check point fordi hun blir sett på og behandlet som et mindreverdig menneske av de som har makten? Jeg anbefaler slike tankeeksperiment, for vi er først og frem like og ønsker det samme for våre liv. Frihet, likhet, respekt og kjærlighet!
  Kerstin

  Liker

  • Takk for en fin og viktig kommentar! Det er så veldig sant det du skriver. Vi har allerede begynt å si ting som at «I dag var igrunn en trivelig dag på kontrollposten», bare fordi det ikke var noe som var ekstra vanskelig. Man venner seg alt for fort til systemene og måten folk behandles på. Jeg beundrer palestinerne som holder det ut år etter år uten å fullstendig ta det som en selvfølge.

   Liker

 2. Tilbaketråkk: Å vente i soloppgangen.. | Månen er den samme

 3. Tilbaketråkk: 15. desember: en vis mann | Månen er den samme

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s