Kafr Qaddum

Landsbyen Kafr Qaddum til venstre, bosettingen Qedumim i midten, veien til Nablus er den gule til høyre i kartet. De gule kryssene er porter i veien og den orange firkanten en veiblokkering. Den svarte striplede linjen er planlagt rute for separasjonsbarrieren. Demonstrasjonene foregår omtrent fra der det mørkegule begynner og innover til venstre i landsbyen.

Den palestinske landsbyen Kafr Qaddum ligger like ved den israelske bosettingen Qedumim. Det har gjort at de ikke lengre får bruke veien som går til hovedveien mot Nablus, som er handelssenteret i den nordlige delen av Vestbredden. I fjor vant de i retten og det ble bestemt at de skulle åpne veien for dem forbi Qedumim. Det har ennå ikke skjedd, og for å få oppmerksomhet rundt det og markere sin rett, har de siden slutten av Juni 2011 hatt ukentlige demonstrasjoner på hver fredag.

06.07.12 kl 1137 © 2012 Marie Brøske Söderström

Dette er veien de ønsker tilgang til. Det vil spare innbyggerne for mange kilometer, bensin, penger og tid. Til høyre for der jeg står ligger huset vi var i. Øvre del av Qedumim i bakgrunnen.

I utkanten av landbyen ligger huset til familien Abu Najah. De har flere ganger blitt fanget mellom soldatene og demonstrantene og soldatene bruker taket på huset deres til å skyte tåregass og hagen deres til å gjemme seg i. Dette har vært svært belastende for familien, faren har astma og den første fredagen det var demonstrasjon måtte han på sykehus. Nå er han aldri hjemme på fredager.

06.07.12 kl 1222 © 2012 Marie Brøske Söderström

«Her har vi planta epletrær, vi bare putta frøene i jorda etter å ha spist epler her.»

Moren i huset forteller oss at siden demonstrasjonene startet har så og si alle trær og busker i hagen deres slutta å bære frukt, eller den faller ned lenge før den er moden. Hun tror det er på grunn av all tåregassen. Valnøtttreet har trofast gitt valnøtter til familien til Ramadan, men i år er det så og si ingen nøtter. Vi fikk likevel noen små sitroner, spiste gule, nesten modne pærer og smakte på valnøtter fra i fjor.

Gangen i demonstrasjonen (opplevd fra huset):

© 2012 Marie Brøske Söderström

Selv om det står på utenfor disker døtrene i familien opp med herlig frokost til oss som er på besøk. Det er viktig å forsøke å holde på normaliteten og ikke la seg påvirke alt for mye av det som foregår utafor vinduene og på taket over oss.

 • Gutter i landsbyen legger steiner i veien for å blokkere for soldatene inn til Kifr Qaddum.
 • En militær bulldoser kommer kjørende og fjerner steinene, som regel ned mot inngangen til familien.
 • Jeeper kommer kjørende og soldater kommer både til fots og med kjøretøyene. Vi ser dem gjennom vinduet i gjestestua.
 • Noen lydbomber og tåregassgratnater går av.
 • Vi hører kanskje synging, klapping og roping fra demonstrantene.
 • Soldater entrer taket via trappa ved stuevinduet, vi ser bare militærstøvlene som tramper forbi.
 • Vi hører lyden av tåregass som skytes fra taket. Øynene svir litt mer. Moren i huset forsvinner. Jentene er relativt rolige, men stemningen endres til takten av lyden fra tåregassgratnatene.
 • Når soldatene, jeepene, bulldoseren, arrestasjonsbussen, og tankbilen med stank-vann trekker seg tilbake mot bosettingen, er det over.
 • Vi drikker te (igjen) med familien før vi drar.

.

Det er teamet som holder til i Tulkarm som har ansvar for å være tilstede ved denne demonstrasjonen, først og fremt for «Protective Presence». Da jeg var der følte jeg virkelig at det var det vi var, beskyttende tilstede. Den elste av døtrene spurte oss alle hvordan vi hadde det og om vi var nervøse. Når vi stilte det samme spørsmålet til henne kom det kontant » Nei, dere er jo her.» Det kjentes godt.

06.07.12 © 2012 Marie Brøske Söderström

Teresa får en liten botanisk leksjon.

4 tanker på “Kafr Qaddum

 1. Tilbaketråkk: En gave fra det amerikanske folket? | Månen er den samme

 2. Tilbaketråkk: Gratulerer med dagen! | Månen er den samme

 3. Tilbaketråkk: 7. desember: fredagsritualet | Månen er den samme

 4. Tilbaketråkk: Gratulerer medsøstre! | Månen er den samme

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s