Under denne augustmånen..

Jatyyous 07.08.12 kl 2309 © Marie Brøske Söderström

.. sitter et knippe unge palestinske menn og tre ledsagere. Ledsagerne er der fordi en (21 år) av de unge mennene nylig ble sluppet ut av fengsel. Ledsagerne vil vite hva som skjedde og hvordan han har det nå. Det får de vite.

Natt til 3. juli, kom den israelske hæren til Jayyous. Han og familien var på besøk hos naboen, og i det de kom hjem og gikk inn døra, kom hæren. De satte håndjern på han og han fikk bind for øynene. Så ble han kjørt til bosettingen Zufin like ved Jayyous, deretter tok de han til Jalame fengsel hvor han tilsammen var to uker i avhør. Han var i Majiddo i fem dager og deretter tilbake til Jalame i åtte dager. Den første dagen i Jalame satt han i avhør i tolv timer. Hender og føtter var lenket med håndjern til stolen han satt på. Tolv timer i samme stol, bare avbrutt av ett toalettbesøk. Fra dag to og i to uker var det  to til tre timer med avhør, men ikke hver eneste dag. Han satt 5 dager i isolasjon. Etter 1,5 uke kom røde kors og så til han, kommunikasjonen med familien går gjennom dem. I følge dem som avhørte han hadde noen sagt noe om han i 2004 og 2009. Han vet ikke hva, men han har fått to papir på hebraisk og der skal det visstnok stå hva det skal ha blitt sagt om han. Han tror naboen kan hjelpe han med å oversette det. I løpet av de 21 dagene i fengsel var han 3 ganger i retten, den siste gangen, den 24. juli fikk han beskjed om at han ble løslatt samme dag. Den unge mannen som kom ut av fengsel veide 8 kilo mindre enn den som ble arrestert.

En annen ung mann (litt eldre, og den enes (21 år) fetter) ankommer etter ei lita stund. Han har også sittet i fengsel, og er en av seks fra Jayyous som ble løslatt i Shalit-avtalen i oktober 2011. Det er gjensynsglede. Ikke fordi det er så lenge siden de har sett hverandre, men den ene av dem har en ny status. Vi får detaljene en gang til. «Hæ? Bare 12 timer? Ya habibi!» De spøker og forteller. Hvem har den beste historien?

Fra israelske fengsler fra Kishon i nord til Ramon i sør ser (kanskje) 4 423 palestinske fanger ut på augustmånen (B’tselem/IPS). 250 av dem er i administrativ varetekt, uten anklager eller dom (B’tselem/IPS). Under augustmånen sover 210 mindreårige palestinere i fengselsceller (B’tselem/IPS). Under augustmåneden sultestreiker 4 fanger for sine rettigheter (Addameer).

Fra den israelske okkupasjonen startet i 1967 til 2009 har 40% av alle palestinske menn sittet i fengsel eller administrativ varetekt .

  • Fredag 17. august ble 6 palestinske journalister (se video), 4 internasjonale observatører, 3 israelske aktivister og 2 unge palestinske menn arrestert i landsbyen Kafr Qaddum etter at den ukentlige fredagsdemonstrasjonen er over. Journalistene, de internasjonale og israelerne løslates samme dag mot at de ikke kommer tilbake til den samme landsbyen. En journalist har en brukket arm. En annen har en brukket fot. To unge menn sitter i Hwara fengsel og vet ingenting om hva som vil skje med dem.
  • Mandag 20. august løslates to unge menn fra Kafr Qaddum mot at de betaler 2000 shekel i kausjon. De er anklaget for å kaste stein. De internasjonale observatørene vet at de ikke gjorde det. Den israelske hæren har bevisene, de fotograferte kontinuerlig under hele demonstrasjonen.
  • Onsdag 22. august kom den israelske hæren to ganger til Jayyous. Den siste gangen kom de kl 0005, og delte ut ordre om å komme til avhør til 5-7 palestinere. Midt på natta. En landsby er våken. Telefoner ringer. Tåregass avfyres og steiner kastes. Kl 0220 er showet over. God natt.
  • Fredag 24. august ble 4 kvinner arrestert i Nabi Saleh, etter den ukentlige fredagsdemonstrasjonen mot muren der.

Når kommer de neste gang? Det er det ingen som vet. Hvem vil de arrestere? Det er det ingen som vet.

4 tanker på “Under denne augustmånen..

  1. Enda en rørende historie, Marie. Jeg måtte smil når jeg tenkt om konkurranse om den beste (verste) fengsel historie. Godt å vit at humor er tilstede. Takk for at du delte det med oss.

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Azzun. Arrestasjoner. | Månen er den samme

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s