Muren bukter seg fram..

Separasjonsbarrieren bygges og bygges. De fire bildene som følger er tatt fra omtrent samme sted på jordområder utenfor landsbyen Azzun Atme.

Azzun Atme 17.07.12 kl 1655 © Marie Brøske Söderström

17. juli 2012

Grunnen er bredt for separasjonsbarrieren. Foreløpig er det en grusvei og ei grøft. De som eier jorda og oliventrærne vet enda ikke hvilken form muren vil ta.

Azzun Atme 08.08.12 kl 1559 © Marie Brøske Söderström

8. august 2012.

Skuffelsen er stor, barrieren tar form som betongmur. Sannsynligheten for en jordbruksport er minimal og de vil ikke kunne se over til jorda si en gang.

Azzun Atme 16.08.12 kl 1623 © Marie Brøske Söderström

16. august 2012.

Den bukter seg nedover åssiden, betongelement for betongelement.

Azzun Atme 27.08.12 kl 1450 © Marie Brøske Söderström

27. august 2012.

Vi kan ikke lengre se utviklingen fra samme sted, muren har passert.

Snart passerer den fikentreet til Abu Zuhdi og Fahime, les portrettene om dem for mer informasjon om den nye muren i Azzun Atme.

Oppdatert kart over muren fra UN OCHA oPt. Klikk på kartet for å laste ned i full oppløsning.

Separasjonsbarrieren er i dag 439,7 kilometer lang. 56,6 kilometer er under bygging, noen av disse i Azzun Atme. Ytterligere 211,7 kilometer er planlagt, men byggeprosessen er ennå ikke i gang. Hvis alt som er planlagt bygd bygges, vil den bli 708 kilometermeter lang. Det er over dobbelt så langt som FNs delelinje. 85 % av den vil ligge på Vestbredden, innenfor FNs delelinje, og den vil isolere 9,5 % av palestinsk land. I dag bor 6500 palestinere i sømsonen og er isolerte fra det palestinske samfunnet for øvrig. Bygges alt som er planlagt slik ruten er nå, vil 25 000 palestinere bli boende i sømsonen. Skolebarn i disse landsbyene må passere kontrollposter og jordbruksporter med væpnede soldater på skoleveien. Bønder på palestinsk side må passere jordbruksporter for å kunne dyrke jorda si. Familier er splittet og får ikke besøke hverandre når de vil. Kilder: B’tselem og FN.

Handler dette om sikkerhet?

8 tanker på “Muren bukter seg fram..

  • Enig! Vi må bare håpe. Trist at arbeidet med å bygge den bare fortsetter og fortsetter. Vi var på besøk hos familien i dag, de inviterte oss på flott middag for å takke for det vi har gjort for dem. Men egentlig har vi jo ikke gjort noe som helst. Muren kommer til å bygges ferdig på jorda deres uansett. Det er trist.

   Liker

 1. Det dere har gjort, er å være der. Dere ser og dokumenterer hvordan de som bor der berøres. Det er svært viktig skille mellom usynlig og ignorert lidelse, og lidelse og urett som blir oppfattet og bekreftet av et medmenneske. Jobben er viktig og bloggen likeså, og vel verdt en middag. Muren er et skammelig monument på maktmisbruk og kommer ikke til å bli stående.

  Liker

 2. Tilbaketråkk: 12. desember: to sider | Månen er den samme

 3. Tilbaketråkk: 20. desember: muren og sitrontreet | Månen er den samme

 4. Tilbaketråkk: Gratulerer medsøstre! | Månen er den samme

 5. Tilbaketråkk: 11. desember: utvikling. | Månen er den samme

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s