Soldatene kom og ødela hjemmet mitt.

Anisan 29.08.12 kl 1650 © Marie Brøske Söderström

Denne lille sjarmøren er 3 år. Han begynte vel å snakke for omtrent ett og et halvt år siden. Noe er feil når en treåring har ord som hæren, soldater og husrivning i sitt vokabular. Men det har han.

Anisan 29.08.12 kl 1832 © Marie Brøske Söderström

Dette er nemlig hjemmet han delte med mamma Nisrin, pappa Muhammed, to brødre og to storesøstre. Midt under frokosten tirsdag 27. august kom den israelske hæren med bulldosere og reiv det ned. I bakgrunnen ser man teltet hvor onkel Khalil med sin kone og tre barn har sitt hjem. Hvorfor det fikk stå og Nisrin og Muhammeds ikke, er ikke godt å si. Men hvete-lageret deres, en vannbrønn og to overbygde saueinnhengninger ble revet.

Anisan 29.08.12 kl 1842 © Marie Brøske Söderström

Flere hundre sauer i den lille gjeterlandsbyen ‘Anisan ble stående uten tak over hodet den augustmorgenen, tilsammen ble seks innhengninger revet, alle ga livsnødvendig skygge for dyra. Eierne frykter flere vil omkomme i sol-steika når muligheten for skygge er borte. Heldigvis blei ikke alle vanntrøene ødelagte da bulldoserne reiv dyrenes husly.

Anisan 29.08.12 kl 1819 © Marie Brøske Söderström

Midt i den største krisa er det likevel ingenting å si på gjestfriheten. Vi fikk ikke gå før vi spiste med dem. Her øser Muhammed kraft over hjemmebakt brød for å servere Mansaff, mat forbeholdt bryllup og andre store feiringer. I gryta ligger et lam som fikk brekt bakfoten da bulldoserne kom. De ga dem ikke tid til å ta ut dyra.

Anisan 29.08.12 kl 1752 © Marie Brøske Söderström

Noen av eiendelene derimot, bar hæren ut for dem. Dette er noe av det Sawsa, ei anna sterk kvinne, sitter igjen med etter at hennes hjem også ble revet. Totalt ble tre boligtelt, seks dyreskur og to brønner revet i ‘Anisan denne dagen.

Anisan 29.08.12 kl 1839 © Marie Brøske Söderström

Den yngste av døtrene til Nisrin hadde tårer i øynene under hele vårt besøk. Tapre Nisrins tårer kom trillende når hun satt og rev opp brød sammen med sin svigesøster. Dyra er det som ser ut til å gi dem trøst og støtte. Dette var første gang jeg så et oppriktig smil fra den nydelige jenta.

Anisan 29.08.12 kl 1831 © Marie Brøske Söderström

Livet må gå videre i ‘Anisan. Sauer må hentes inn for kvelden, brød bakes og klær henges ut til tørk.

Les mer om husrivningene i ‘Anisan, Susiya og Al Tiran i innlegget til Jo Tore som er plassert i Yatta, South Hebron Hills.

6 tanker på “Soldatene kom og ødela hjemmet mitt.

  1. Det er vanskeligere å si noe annet, enn det som blir en klisje: Tårene presser på. Alle barn burde bo trygt, uten at noen plutselig kommer og river ned huset. Det må være så vondt for foreldrene å bli hindret i å gi sine barn trygge rammer.

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Gratulerer med dagen! | Månen er den samme

  3. Tilbaketråkk: 19. desember: det var et hjem | Månen er den samme

  4. Tilbaketråkk: God tur! | Månen er den samme

  5. Tilbaketråkk: 15. desember: hjem til jul. | Månen er den samme

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s