17. desember: grønt ID-kort

På bussen på vei til den jordanske grensa, 10.08.09 kl 1810 © Marie Brøske Söderström

Bildet er tatt på bussen på vei til grenseovergangen mellom Vestbredden og Jordan. Det er den eneste internasjonale grensen som er mulig å passere for palestinere fra Vestbredden med grønne ID-kort. Tre overganger skal passeres. Først en palestinsk. Så en israelsk. Tilslutt den jordanske.

I dag har jeg vært spent. Tre palestinere er på vei over. De skal til Norge på julebesøk. En mamma, en pappa og en liten gutt på snart to år. De har fått visum fra det norske representasjonskontoret i Al Ram, alt skal være i orden. Men kommer de til å holde igjen pappaen på den israelske grensekontrollen? Kommer de til å holde han igjen på den jordanske? Eller er det mammaen denne gangen? Må de vente i timesvis? Hvis de kommer gjennom, venter en natt i Jordan før flyet deres går i morgen. Sånn er det for palestinere som skal reise utenlands, enten som studenter, i jobb-sammenheng, eller på julebesøk til Norge for en tidligere utvekslingsstudent. De må reise minst en dag i forveien så de er sikre på å ha tid til å passere grenseovergangene før reisen virkelig kan starte.

Puhh, der kom beskjeden. «Vi er i Amman!» Denne gangen gikk det bra. Heldigvis! En mamma, pappa og en liten gutt kommer på julebesøk! Velkommen!

1 tanke på “17. desember: grønt ID-kort

  1. Tilbaketråkk: 16. desember: paddeflat. | Månen er den samme

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s