Azzun. Arrestasjoner.

Azzun 10.09.12 kl 1215 © Marie Brøske Söderström

Dette er Hassan. Han jobber i byrådet i landsbyen Azzun som ligger 15 minutter fra Jayyous. Hans jobb er å ha oversikt over arrestasjoner i landsbyen. Han skal også ha oversikt over raid fra den israelske hæren i landsbyen. Man skulle ikke tro at det kunne fylle en stilling, men det kan det desverre. Hassan var den som ringte oss når noen hadde blitt arrestert eller når hus var blitt ransaket og rasert. Mitt innlegg om Hind og Hamiis er fra en slik hendelse og Ane Beles De kom 50 soldater for å arrestere en gutt er også fra Azzun. På grunn av sikkkerhet og Hassans omtanke for oss, ringte han som regel dagen etterpå. Vi skulle gjerne vært der når det skjedde, kanskje ville utenforstående øyne på stedet dempet soldatenes framtoning i hjemmene til folk. Kanskje ikke. I det siste har problemene i Azzun økt. Det er flere tilfeller av bosettervold og de støttes av israelske soldater. Se artikler i Maan 13. februar 2013 , Electronic Intifada 14. februar 2013, IMEMC 10. februar 2013 og Addameer: 13. februar 2013.

En vanlig forklaring og tanke blant innbyggerne i Azzun, er at landsbyen deres brukes for å trene nye soldater. Det er vanskelig å tro. Vanskelig å forestille seg at det går ann. Men jeg begynner å tro, desverre. På slutten av oppholdet som ledsager hørte vi på et foredrag av en tidligere soldat som nå er med i organisasjonen Breaking the Silence. Den består av soldater som bryter stillheten og forteller om hva de var med på i sin tid i millitæret. Den tidligere soldaten vi møtte, fortalte oss blant annet at de beleiret hus for å ha utkikkspunkter eller liknende. Ved flere tilfeller forsto de i ettertid at de bare ble beordret å gjøre det for å øve seg på det. Falske husransakelser skjedde også. Jeg spurte han om det forekom at de arresterte folk med samme formål. «Ja, fake arrests skjer! Ingen tvil om det.» Falske arrestasjoner? Falske arrestasjoner. Hvordan er de falske? Gutten, mannen, sønnen, faren, broren blir arrestert. Han blir satt i fengsel. Han får, hvis han er heldig, en tiltale og kanskje en dom. Hvis han er uheldig får han administrativ varetekt. Uten tiltale og dom. Familien sliter. Den arresterte avhøres, ofte med lugubre metoder. Han blir traumatisert. Han får kanskje sosialt avvikende adferd etterpå. Kanskje får han søvnvansker? Blir syk i fengselet? Kanskje forsøkes han rekkrutert som spion. Kanskje går det helt fint. Kanskje får han ny status i landsbyen ved løslatelse – en av gutta (se under denne augustmånen…). Kanskje slipper han ut etter er par dager. Kanskje mister han viktige eksamener på skolen. En falsk arresestasjon.

På twitter melder Maan News Agency at israelske styrker har arrestert 10 palestinere på vestbredden i natt. Falske? Reelle? De har blitt arrestert.

1 tanke på “Azzun. Arrestasjoner.

  1. Tilbaketråkk: Gratulerer medsøstre! | Månen er den samme

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s