Administrativ forvaring – fakta:

Israelsk praksis ved forvaring og fengsling: siden begynnelsen av Israels okkupasjon av de palestinske områdene i 1967 har over 750 000 palestinere blitt arrestert av det israelske militæret. Dette tallet utgjør omtrent 40 % av den totale mannlige befolkningen i området.

Administrativ forvaring: administrativ forvaring er et vedtak brukt av Israel til å fengsle palestinere gjennom forvaringskjennelser som varer fra en til seks måneder og kan fornyes et ubestemt antall ganger. Vedtaket om forvaring er basert på hemmelig informasjon som verken den arresterte eller advokaten har tilgang til. Administrativ forvaring blir ofte brukt når det er manglende bevis for å dømme en palestiner under militærordrene Israel bruker til å styre Vestbredden.

Ubegrenset administrativ forvaring: ubegrenset administrativ forvaring bryter med internasjonal rett som stipulerer at administrativ forvaring- forvaring vedtatt av den direkte utøvende myndighet og ikke gjennom rettsforvaltningen- bare kan tas i bruk i nødstilfeller der det oppstår direkte og akutte trusler mot statens sikkerhet, som av natur og definisjon ikke kan vare evig.Mazen Natshes er den palestineren som har sittet lengst i administrativ forvaring. Totalt har han sittet nesten ti og et halvt år i administrativ forvaring sien 1994.

Antall i administrativ forvaring: siden begynnelsen av den andre intifadaen i 2000 har antallet palestinere i administrativ forvaring økt. Før intifadaen holdt Israel 12 palestinere i administrativ forvaring, i 2003 var det over tusen.

Mellom 2007 og 2011 utstedte Israel 8 157 vedtak om administrativ forvaring. Per februar 2013 er det 178 palestinere som holdes i administrativ forvaring av Israel, inkludert ni medlemmer av det Palestinske Lovgivende Råd (PLC).

Bruk av administrativ forvaring for å hindre utvikling av den palestinske demokratiske prosessen: Administrativ forvaring har blitt brukt av Israel til å fjerne demokratisk valgte palestinske ledere, spesielt de innen for blokken Reform og Forandring, som anses å være pro-Hamas, men som også består av både uavhengige og ikke-muslimske medlemmer. Innen 2009 var nesten en tredjedel av PLC-medlemmene blitt anholdt av israelerne. Siden 2005 har 20 PLC-medlemmer sittet i administrativ forvaring, seks av dem flere ganger. Alle palestinske politiske partier er betraktet som ulovlige under den israelske militærlovgivningen, noe som gjør at alle politisk aktive palestinere kan bli utsatt for fengsling.

Umenneskelig og nedverdigende behandling: fengslede under administrativ forvaring risikerer en rekke former for umenneskelig og nedverdigende behandling, inkludert medisinsk vanskjøtsel, dårlige soningsforhold, begrenset tilgang til juridisk bistand og familiebesøk, samt tortur.

Familiebesøk: fengslede under administrativ forvaring får vanligvis få, eller ingen besøk av familien. Familie blir ofte avvist fra besøk av tvetydige ”sikkerhetsgrunner”.  Besøk er videre gjort enda vanskeligere ved det faktum at Israel holder de som sitter i administrativ forvaring fengslet i forvaringssentre i 1948-territoriene, noe som bryter med artikkel 76 av den fjerde Genève- konvensjonen som forbyr forflytting av fanger fra et okkupert område. Dette, sammen med Israels restriktive tillatelsessystem som kontroller all palestinsk bevegelse,  gjør det umulig for mange palestinske familier å besøke sine familiemedlemmer i administrativ forvaring.

Tortur: tilståelser under tortur aksepteres av israelske militærdomstoler. Siden 1967 har 72 fengslede palestinere dødd i Israels varetekt som et resultat av tortur.  Under Israels militærlovgivning kan fengslede holdes opp til 60 dager uten juridisk bistand, noe som effektivt forhindrer tilstrekkelig oppsyn med avhørsmetodene brukt.  Dette er et klart brudd på internasjonal rett.

Det juridiske systemet: Vedtak om administrativ forvaring, opprinnelig hjemlet i det britiske mandatets forsvarsreguleringer av 1945, er autorisert under både israelsk nasjonal lovgivning, som  omfatter israelske borgere som bor i 1948-territorier og de 500.000 ulovlige israelske bosetterne i de okkuperte palestinske områdene, og israelsk militærlov, som omfatter palestinerne i de okkuperte områdene. I praksis utøves administrativ forvaring under Israels nasjonale lovgivning nesten eksklusivt ovenfor palestinere med israelsk statsborgerskap. Dette utgjør omtrent 20 % av Israels befolkning, som daglig lever under systematisk diskriminerende lovgivning.

Korporativ medvirkning: mange av forvaringssentrene og fengslene hvor fanger i administrativ forvaring sitter er sikret av G4S, det største sikkerhetsselskapet i verden. Det palestinske sivilsamfunnet har appellert til det internasjonal samfunnet om å boikotte, fordrive og sanksjonere (Boycott, Divest and Sanction-BDS) G4S som en del av BDS-bevegelsen, for å holde selskapet ansvarlig for deltagelse i menneskerettighetsbrudd samt brudd på internasjonal rett.

Stopp administrativ forvaring!

Faktaskriv fra Addameer i forbindelse med en pågående kampanje mot administrativ varetekt. PDF kan lastes ned her.

1 tanke på “Administrativ forvaring – fakta:

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s