5. desember: Julegavetips!

Dette er tross alt en julekalender. Og presanger må til for at det skal bli skikkelig jul synes nå jeg. Så her er noen tips hvis du ønsker å ta Palestina med under juletreet. Juleevangeliet beskriver de tre vise menn som kom med gull, røkelse og myrra til det lille barnet som ble født i Betlehem. Kanskje din gave til noen på julaften kan være med på å gi noe til noen andre i Betlehem?

EVAMIA (skjermdump)

Vakre interiøreffekter får du kjøpt fra EVAMIA Interiør. De selger serveringutstyr, pyntegjenstander og annet som er laget av oliventre fra en fabrikk i Beit Jala, som ikke ligger langt unna fødselskirken i Betlehem. Overskuddet brukes til å støtte lokale prosjekter. Mer informasjon om produksjonen finnes på nettisidene deres. De har sin egen julekalender med et nytt tilbud hver dag. Anbefaler virkelig å ta en titt! De er også å finne på søndagsmarkedet på Blå.

I byen Hebron, lengre sør i Palestina finnes fremdeles noen fabrikker som er i drift. De er kjent for keramikk, vesker i lær, og produserer også palestinaskjerf og glass. Noen av disse produktene kan blant annet bestilles fra al Quds – palestinabutikken på nett.

Gazavotten (skjermdump)

Er du glad i å strikke? Eller på jakt etter en presang til noen som er det? Kanskje kan strikkepakken til Gaza-votten være en ide? 100 kroner per pakke går til proteseverkstedet i Gaza. Den kan gis bort som den er, eller du kan strikke den først. Det er også mulig å kjøpe ferdigstrikkede votter. Både pakker og votter kan bestilles fra Granby Gård, som har tatt over koordineringen etter at det ble for mye å gjøre for Selbu Husfild.

2013 - Desember - boktips © Marie Brøske Söderström

En ting palestinerne ønsker seg er at andre har kunnskap. At verden vet og ser hva som skjer og hvordan de blir behandlet. Det er også en av de tingene jeg håper å bidra til med denne julekalenderen. Det finnes masse god litteratur i forskjellige sjangre om og fra Palestina. Alt fra fagbøker til tegneserier og bøker om grafitti. Kanskje du finner en fin gave til en ung engasjert sønn? Eller en mormor som har fått litt ekstra tid som pensjonist? Klikk på titlene for å lese mer om bøkene og/eller bestille dem.

Retten til et hjem (skjermdump)

Og så til slutt – symbolske gaver. Her er noen forslag til symbolske gaver fra organisasjoner som jobber mye med blant annet Palestina og palestinere:

De over er bare forslag, det finnes mange andre organisasjoner og formål. Minefrie skoleveier og vaksineprogram er heller ikke å forakte.

Hva ønsker du deg? Du kan jo dele lista med slekt og venner og si i fra hva du ønsker deg!

En liten bonus idag:

 • Har du andre tips til julegaver som kan ta Palestina med under juletreet?
 • Vet du om nettbutikker eller fysiske butikker som selger varer fra Palestina?
 • Ønsker du deg noe fra lista?
 • Har du lest noen av bøkene jeg nevner eller har du andre bok-anbefalinger?

Jeg har dobbelt opp av boka Banksy – Wall and Piece. Blant kommentarer på dette innlegget (i kommentarfeltet under) kommer jeg til å trekke en som får boka i posten! Jeg trekker på søndag, så den kommer i god tid før jul – til deg eller noen som ønsker seg den!

12 tanker på “5. desember: Julegavetips!

 1. Så fin julekalenderen din er! Du formidler så godt, keep it up! (: Jeg syns mange av produktene til EVAMIA Interiør var kjempefine, særlig serveringsbestikkene, mortreren og armbåndene, og ville blitt veldig glad for å finne noe slikt under juletreet. Også har jeg «Morgen i Jenin», men jeg har dessverre ikke fått lest den. Kanskje det blir julelitteratur! (:

  Liker

 2. Bra tips! Har lest Morgen i Jenin, The ethnic cleansing of Palestine, Øyne i Gaza. Alle er skikkelige øyeåpnere… Må få lest de andre og. En lærerik og litt akademisk bok å anbefale er Rashid Khalidis bok om palestinsk identitet: http://www.platekompaniet.no/Bok.aspx/BOK/Rashid_Khalidi/Palestinian_Identity_The_Construction_of_Modern_National_Consciousness/?id=9780231150750

  Liker

 3. Har läst (inte riktigt hela) En fattig familjs hem tar bara fem minuter att riva av Pernilla Ahlsén. Hon är en svensk journalist som flyttade till Jerusalem och i boken skildrar hon kvinnor hon mött i alla åldrar, både palestinska och israeliska. Tycker den är väldigt bra för att den skildrar vardagslivet för kvinnor som lever i och under konflikten! Om någon vill låna den är det bara att säga till :)

  Liker

 4. Tilbaketråkk: 13. desember: prøv lykken! | Månen er den samme

 5. Tilbaketråkk: Hei nye år! | Månen er den samme

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s