8. desember: to lys for håp og glede.

2012 - Soldatene kom og ødela hjemmet mitt.  © Marie Brøske Söderström

I dag ville jeg skrive om håp, gjerne også glede, men aller helst håp. Glede synes jeg aldri det har mangla på blant folk jeg møter i Palestina. Det flommer over av livsglede, vennlighet, humor, umiddelbar tilstedeværelse. Men håp?

2012 - Izbet at Tabib - Første skoledag  © Marie Brøske Söderström

Kan jeg skrive om barna, de oppvoksende generasjoner? De gir håp. Men så er det så mange skuffelser. Skolen de går på skal rives. Bussen som kjører de dit er tatt i arrest. De får ikke besøkt sine slektninger. Soldatene raserer huset rett før Eid (se for deg et raid hjemme hos deg på lille julaften).

2012 - Azzun  © Marie Brøske Söderström

Kanskje jeg kunne skrive om fredsforhandlinger? De gir håp her hjemme. Høyststående politikere, pressen, diplomater – de klapper unisont og er glade for at «partene igjen kommer til forhandlingsbordet». Men på bakken, hjemme hos Fahime i Azzun Atme, der gir det ikke mye håp. De ser ikke partene rundt forhandlingsbordet. De ser betongen som vokser fram rundt og på jorda deres. De ser trærne sine forsvinne av ut syne. De ser bulldoseren rive trærne opp med røttene.

2012 - Azzun Atme © Marie Brøske Söderström

Jeg tror det må handle om utholdenhet. Stå-på-vilje. Sumud. Om å ikke gi opp. Fortsette å gå framover. Med tyngre bør men med rak rygg. Ja, det kan det handle om. Menneskene som gir håp. Her er noen av dem. Alle bildene både over og under tar deg til innlegg som utfyller bildet eller teksten.

2012 - Avu Azzam © Marie Brøske Söderström

Om Abu Azzam i Jayyous som kjemper og kjemper. Som har fått Israel til å endre murens rute én gang allerede. Nå endrer de den igjen. Landsbyen får tilbake én av de fire brønnene sine. Tre ligger forstatt på den andre siden av muren. Men én brønn, en vannkilde, kan bety alt.

2012 - Jahalin  © Marie Brøske Söderström

Om Jahalin-beduinene som tok saken i egne hender. Bygget en skole. Jeg vet ikke om den står. Men de fortsatte. Holdt ut.

2012 - Haifa - Tal, 28 år.  © Marie Brøske Söderström

Om israelske Tal som har tatt mange vanskelige valg. Som har mistet venner, møtt motstand hos sine nærmeste. Og som jobber for å gi israelsk ungdom mulighet til å si nei. Nei til å stå på kontrollposten. Nei til å rive hus. Nei til å skyte tåregass inn i folkemengden.

2012 - Azzun  © Marie Brøske Söderström

Om sterke kvinner. Kvinner som lager mat, forteller historier, holder ut.

Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede
De står og skinner for seg selv og oss som er tilstede
Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede.

Ja – det kan det handle om. To lys for håp og glede. Og de som holder ut.

4 tanker på “8. desember: to lys for håp og glede.

  1. Takk Inger og Ingebjørg! Det er veldig hyggelig å få tilbakemelding, og takk for at dere leser. Også må dere gjerne spre og dele – så får flere lære og flere får se! :)

    Liker

  2. Tilbaketråkk: Hei nye år! | Månen er den samme

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s