19. desember: Generasjoner

Tider skal komme,

tider skal henrulle,

slekt skal følge slekters gang.

2009 - 24. juli - bryllup © Marie Brøske Söderström

En god klem den dagen hun går fra å være hans datter til å bli en annens hustru. I dag er hun også en skjønn liten gutts mamma, og ei lita tulle er på vei. Kanskje kommer hun allerede i natt?

Spriket mellom det Palestina faren på bildet var ung i og det bruden på bildet er ung i er skremmende stort. Han kunne bevege seg (relativt) fritt over hele området. Hun er ung i et Palestina som er oppdelt, adskilt, i små biter. En mur skjærer gjennom landskapet nesten uansett hvor du snur deg. 

La oss gå til en generasjon til. Til en bestefar, han som fiksa dragen sånn at vi fikk den til å fly.

2009 - 27. juli - drageordning © Marie Brøske SöderströmJiddo, bestefaren i familien jeg bodde hos, har levd under både det ottomanske imperiet, britisk mandatskap, el Nakba, israelsk okkupasjon fra 1967 og to palestinske intifadaer. Da Jiddo fortalte barnebarna om somrene han tilbrakte i Jaffa som appelsinplukker, greide de bare ikke å forestille seg det. Hadde Jiddo, som satt så levende foran de nå, faktisk reist til Jaffa på somrene? Ingen av barnebarna hans har vært der. Ennå.

Ok, enda en generasjon. 

2013 - 13. april - fredagspiknikk © Marie Brøske Söderström

Bestefarens barnebarn. De fem små guttene han allerede er oldefar for. I dag koser en av de seg med pappa på piknikk en vårlig fredag. Hvilken ungdom vil han få? Vil han fengsles? Og jenta som er på vei. Hvilket Palestina vil hun vokse opp i? Hvilken barndom får hun?

«Det er bare på liksom.» Setningen tydeliggjør situasjoner hvor det er tvil om skillet mellom fantasi og virkelighet, eller når lekens innhold blir for truende og skremmende. Palestinske barns krigslek har en ubehagelig nærhet til virkeligheten. Den er på liksom, men ikke bare på liksom.

Utraget er fra artikkelen Okkupert barndom av barnepsykolog (og mamman min) Kerstin Söderström i Tidsskrift for Norsk Psykologforening. Anbefalt lesning og fordypning om barndom for den yngste generasjonen palestinere.

Hva med generasjonen etter de igjen? Vil de få oppleve utvikling den andre veien? Mer fritt? Mer fred? Mulighet til å dra på stranda i Jaffa de varmeste sommerdagene? Jeg håper det.

1 tanke på “19. desember: Generasjoner

  1. Hei marie, takk for gode refleksjoner. Jeg tenker noen gang at det kan ikke bli værre! Jeg pakker nå inn gaver fra Betlehem til venner og familie. Mange tanker og følelser blir med i pakken. Takk Marie for den daglige input’n. Ingebjørg

    Liker

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s