20. desember: solidaritet.

Det er nesten en FN-dag til hver dag i året, og i dag er det FN’s solidaritetsdag! Det vil jeg feire med noen tips til hva man kan gjøre for å være solidarisk og vise solidaritet.

Det finnes (desverre kanskje?) utallige konflikter, politiske bevegelser, land, folk og saker man kan engasjere seg i og være solidarisk med. Tilfeldigheter har gjort at det er palestinernes sak som gjorde meg engasjert, så tipsene her gjelder først og fremst Palestina. Men mye av de samme handlingsalternativene gjelder mange andre områder også, og organisasjonene jobber med andre saker óg.

Når det gjelder Palestina og palestinerne, så vet jeg at solidaritet er ekstra viktig for dem. Palestina er ikke først og fremst et land med dyp fattigdom, sykdomsepidemier, matkriser eller høy analfabetisme. De har deler av denne problematikken også, kanskje særlig i flyktningeleirene og i beduinsamfunn i område C, og i Gaza nærmer det seg en humanitær unntakstilstand på grunn av blokkaden. Men – hovedårsaken er den israelske okkupasjonen og følger av den. De trenger i aller høyeste grad økonomisk støtte og direkte nødhjelp i perioder, men først og fremst trenger de politisk støtte. Hjelp av verdenssamfunnet til å stille krav til Israel, med konsekvenser dersom det ikke skjer endringer.

2009 - 27. juni - Aida flyktingeleir, Betlehem © Marie Brøske Söderström

Det vi som enkeltpersoner kan bidra med er faktisk solidaritet. Palestinerne ønsker seg soldaritet med sin sak, med sitt ønske om å leve i frihet, og i fred. Så hva kan vi gjøre?

  • bli aktiv i en ideell, frivillig eller annen type organisasjon (som KFUK-KFUM Global, Norsk Folkehjelp solidaritetsungdom, Palestinakomiteen), være med i ei arbeidsgruppe i en fagforening eller melde seg inn i et politisk parti.
  • gi økonomisk støtte til organisasjoner som jobber i eller med Palestina (som for eksempel Flyktningehjelpen, Norsk Folkehjelp, Kirkens Nødhjelp, UNICEF, SOS Barnebyer, Redd Barna)
  • reise på besøk til Palestina, enten på egenhånd eller på en organisert tur (jeg har lenge hatt planer om å lage et reise-tips-innlegg, men tror det må bli etter jul)
  • søke på ledsagerprogrammet til Kirkens Nødhjelp
  • bli med i en vennskapsforening gjennom Vennskap Nord-Sør, Trondheim er vennskapsby med Ramallah, og Nes er vennskapsbygd med Jayyous. Jeg er sikker på at det er mulig å initiere nye vennskapsforbindelser også!

Noe av det aller viktigste (synes jeg) er likevel å snakke høyt om urettferdighet. Hvis vi ikke vet at noe foregår kan vi heller ikke gjøre noe med det. Andre må også få vite for å kunne ta gode valg! Fra de ganske store –  når vi stemmer på våre politikere, til de ganske små – når vi står i butikken og skal kjøpe grønnsaker.

I dag har den internasjonale boikott-bevegelsen oppnådd en stor seier. Staples Norge har tatt et klokt valg og vil slutte å selge SodaStream i sine butikker. Slik forholder de seg til at SodaStream ved å ha en av sine hovedfabrikker på et industriområde på ulovlig okkupert land, i tilknytning til en israelsk bosetting, er med på å muliggjøre okkupasjonen. Med flere på laget, har Norsk folkehjelps solidaritetsungdom med facebooksiden La boblene briste – boikott sodastream! gjort en viktig forskjell, og gitt Staples Norge kunnskapsgrunnlaget for å ta dette valget.

Sodastream-tilbud

Jeg håper andre norske forhandlere, og privatpersoner, også vil ta gode valg, fordi de vet.

Gratulerer med solidaritetsdagen!

OPPDATERING: Staples Norge har desverre gått tilbake på sin avgjørelse, og vil desverre ikke fase ut salget av SodaStream likevel.

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s