Marie

Hei!

Jeg heter Marie Brøske Söderström, er 31 år og kommer fra Lillehammer. Jeg bor i Trondheim med samboeren min, Eirik. Her jobber jeg i Trondheim kommune med å koordinere det forebyggende arbeidet mot tvangsekteskap, kjønnslemlestelse og alvorlig begensning av unges frihet i kommunen. Per i dag opptar det halvparten av arbeidstiden og -kapasiteten min. Jeg vil gjerne fylle den andre halvparten også. Så er det sagt!

Engasjement

«Månen er den samme» har Palestina som gjennomgangstema. Tittelen har jeg valgt fordi jeg ønsker å minne deg som leser på at det er den samme verdenen vi lever i og for å bringe menneskene som bor og lever «langt unna» bittelitt nærmere. For overgrepene som skjer mot den Palestinske sivilbefolkningen skjer ikke så langt unna og menneskene som bor der ser faktisk den samme månen på nattehimmelen som oss, samtidig som oss. Det er mange andre konflikter og tema man kan engasjere seg i. Tilfeldigheter har gjort at jeg har blitt godt kjent med en palestinsk familie og gjennom dem, den palestinsk-israelske konflikten. Derfor er mitt engasjement for denne saken spesielt sterkt.

Innimellom dukker det opp innlegg om andre ting som også engasjerer meg. Det er lettest å skrive om det man kan mye om (som for meg er Palestina), men det gjelder jo å utfordre seg selv nå og da. Derfor kan det hende du kan lese om noe av dette her (nå eller en gang i framtiden):

  • Den forferdelige katastrofen som pågår i Syria i dag.
  • Likestilling, kvinners rettigheter, feminisme.
  • Demokratiutvikling og valg.
  • Mat og miljø.
  • Tvangsekteskap og andre former for æresrelatert vold.
  • Integrering, migrasjon, asyl- og flyktningespørsmål.

I kategorien Engasjer deg! finner du noen av disse temaene, der er det også innlegg om hvordan du kan engasjere deg i palestinernes sak. Jeg vil gjerne høre hva du engasjerer deg for også! Kanskje jeg kan lære noe nytt?

Utdanning

Jeg har en mastergrad i sosialantropologi fra NTNU, med sosialantropologi og psykologi i bachelorgraden. I tillegg har jeg videreutdanning i Internasjonal Valgobservasjon fra Universitetet i Bergen og arabisk-kurs fra Birzeit Universitet i Palestina.

Tittelen på masteroppgaven min er «»Art is a part of our revolution» – en etnografisk studie av dabke som motstand og scenen som arena for å delta i samfunnsdebatten i Palestina.» Det var til tider vanskelig å skulle skrive en akademisk oppgave om mennesker som sto meg nært og hvis liv er preget av at det leves under okkupasjon. Det gikk til slutt og jeg er fornøyd med resultatet!

Forside, masteroppgave, Marie Brøske Söderström

Feltarbeidet til masteroppgaven er gjort i Palestina og i forbindelse med dette bodde jeg 7 måneder hos en palestinsk storfamilie i en landsby på Vestbredden. En av de mest matnyttige erfaringene gjennom hele studietida! Både opplevelsen av å være ny og fremmed et sted, og å få være del av et storfamiliesamfunn fra innsiden. Det er særlig nyttig når jeg nå til daglig jobber med minoritetsbefolkning her i Norge.

Palestina

Jeg har hatt tre lengre opphold i Palestina. Utover feltarbeidet i 2009, tok jeg et to måneders sommersemester i muntlig arabisk, palestinsk dialekt, ved Birzeit University i 2008. Det tredje lengre oppholdet var i 2012, da jeg deltok i ledsagerprogrammet til Kirkenes Verdensråd (EAPPI), og bodde tre måneder i landsbyen Jayyous nord på Vestbredden.

En av mine motivasjoner for å søke på og delta i ledsagerprogrammet var et ønske om å gi noe tilbake til den palestinske befolkningen. De har gitt meg mye gjennom å ta i mot meg med åpne armer og vennlige sinn, ved å lære meg språket og geleide meg gjennom det palestinske samfunnet. Gjennom å formidle virkeligheten de lever i og gjennom å være tilstede i situasjoner der et internasjonalt vitne kan legge en demper på, eller forhindre overgrep og brudd på avtaler, er en måte å få gi noe tilbake på. I ettertid vil jeg si at ledsagerprogrammet absolutt er en måte å gi noe tilbake på, og jeg vil anbefale alle som interesserer seg for området eller konflikten å søke.

Denne bloggen ble opprettet i forbindelse med min deltagelse i ledsagerprogrammet, og en del av innholdet er fra oppholdet gjennom det. Derfor vil jeg minne om at de synspunktene som uttrykkes her er mine ytringer og ikke nødvendigvis gjenspeiler Kirkenes Verdensråd, EAPPI eller Kirkens Nødhjelps standpunkter.

Til slutt vil jeg oppfordre til å kommentere, diskutere og dele innleggene – uavhengig om du er enig eller uenig med meg eller om det jeg skriver om.

Håper du vil følge med på det jeg skriver. Ta gjerne kontakt med meg! 

1 tanke på “Marie

  1. Tilbaketråkk: Ved veis ende. | Månen er den samme

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s