10. desember: Fred, frihet og menneskerettigheter.

Tre ord, tre verdier. Vi kan vel alle være enige om at de er gode og at vi gjerne vil ha de.

Fred: I dag får OPCW Nobels fredspris for sitt arbeid mot kjemiske våpen. En utrolig viktig jobb. Gratulerer! For 20 år siden, i 1993 fikk Nelson Mandela fredsprisen sammen med Frederik Willem de Klerk for arbeid for fred og forsoning i Sør-Afrika. Året etter, i 1994 fikk Yasser Arafat, Shimon Peres og Yitzhak Rabin fredsprisen for «their efforts to create peace in the Middle East» (www.nobelpeaceprize.org).

Nobels FredsprisYasser ArafatShimon PerezYitzhak Rabin

Neste år har det gått 20 år siden de fikk fredsprisen. I år er det 20 år siden de signerte Oslo-avtalen. Den skulle vise vei til fred. Bare han i midten lever i dag. Til gjengjeld er han også Israels president. Yitzhak Rabin ble drept to år etter avtalen. I disse dager gjøres det undersøkelser av Arafats levninger for å avklare om han ble drept eller ei. Men hvordan gikk det med freden? Heldigvis har Visualizing Palestine gjort jobben med å framstille de siste 20 årene på en måte som gjør at man kanskje forstår. Kildene til innholdet i den grafiske framstillingen er blant annet FN-organ som UNRWA og UNOCHA og israelske organisasjoner som B’tselem og Peace Now. La oss ta en titt på hvordan det har gått i disse 20 årene:

Infographic 20 years of Oslo

Det er for mange ting å ta tak i her. Sjøl synes jeg framstillinga av nye enheter som er bygget i bosettinger versus palestinske hjem som er revet sier mer enn nok. Jeg kan mest om hverdagen til palestinere i dag og ikke så mye om gangen i forhandlingene (og ikke minst hva som skjedde på gangen under forhandlignene), men det er det andre som kan. For videre lesning anbefaler jeg publikasjoner av Hilde Henriksen Waage, Norges fremste ekspert på forhandlinger mellom Israel og Palestina, og på fraværet av freden.

Frihet: I dag tar Sør-Afrika farvel med sin landsfader. Verden tar farvel med et stort forbilde og en stor mann. Hans frihet gjorde det mulig. La oss håpe og jobbe for at vi får flere som han. Nelson Mandela var en frihetskjemper, en politisk fange, en millitær leder, en politsk leder, en samlende leder, en forsondende leder.

I 1997 sa Nelson Mandela: «…our freedom is incomplete without the freedom of the Palestinians…» i 2013 sier en palestinsk politisk fange: «Our freedom seems possible because you reached yours». Hvis du ikke har lest brevet håper jeg du tar deg tid.

Menneskerettigheter: På toppen av fredsprisutelingen og avskjeden med Nelson Mandela – er det også FN’s menneskerettighetsdag i dag. FNs verdenserklæring om menneskerettigheter ble vedtatt den 10. desember i 1948. Når jeg leser noen av artiklene i erklæringen og har palestinere jeg har møtt og situasjoner jeg har opplevd i tankene, ja da får jeg faktisk vondt i magen.

2012 - 3. september - Izbet at Tabib © Marie Brøske Söderström

Vi er heldige som har de. To ord – fred og frihet. Det tredje ordet er ikke noe man har eller ei, det er våre universelle rettigheter i kraft av å være menneske. Vi er heldige som har en stat som ivaretar våre. Måtte alle mennesker få oppleve den tryggheten, den friheten, den freden.

1 tanke på “10. desember: Fred, frihet og menneskerettigheter.

  1. Kjære Marie! Takk for at du tar deg tid til dette! Du gir oss tema for ettertanke og kunnskap. Vi trenger begge deler! Bildene dine vekker minner om vakre landskap, stolte mennesker, lukter, lyder og smaker jeg gjerne skulle oppleve igjen…. Fortsatt god advent til deg,- og om noen dager god jul! Bergljot.

    Liker

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s