Qalqiliya kontrollpost i bilder

Her kommer noen bilder fra Qalqiliya kontrollpost. Den er drevet av et privat selskap på oppdrag fra IDF og er i hovedsak en arbeiderterminal hvor menn og kvinner som har tillatelse til å jobbe i Israel kan passere. Vi kan ikke passere gjennom denne terminalen med utenlandske pass. Historien om Majed kommer fra denne kontrollposten.

18.07.12 kl 1222 © 2012 Marie Brøske Söderström

Qalqiliya kontrollpost idet vi forlater den. De fleste som venter nå har tillatelse til å passere først kl 0700.

19.07.12 kl 0403 © 2012 Marie Brøske Söderström

Svingdøra alle må passere for å komme inn til selve terminalen. Det er rytmen av metallet i denne vi teller etter. En og en passerer.

Det er to forskjellige tillatelser på denne terminalen, en for arbeidere som kan få passere fra kl 0400 når terminalen åpner, og en for «businessmenn» som kan passere fra kl 0700. I praksis er de fleste med denne tillatelsen arbeidere akkurat som de andre, men av en eller annen grunn får de ikke «arbeider»-tillatelsen. Dette skaper spenning på kontrollposten, de må alle gjennom samme svingdør og de to køene må slås sammen. På rolige dager har de fleste med arbeidertillatelse passert før dem med kl 7-tillatelse begynner å passere, men ofte oppstår det uenigheter og krangel mellom de to gruppene. Menn fra begge grupper kommer mange timer før de kan passere for å sikre seg en plass tidlig i køen. For de som ikke har fast arbeid, men som betales per dag de arbeider er det veldig viktig å ikke komme for seint fordi de risikerer å miste en hel dag med arbeid.

.

19.07.12 kl 0504 © 2012 Marie Brøske Söderström

Noen av dem med tillatelse til kl 7 tar seg en lur mens de venter.

Frivillige fra fagforeningen er med på å organisere køene og fungerer også som meglere dersom det oppstår konflikter. De frivillige «organisatorene» kommer fra begge grupper av tillatelser. Vi har hatt møter med dem, og det er fint å ha kontakt med dem som faktisk passerer terminalen slik at vi lærer mer om hva som foregår der inne.

19.07.12 kl 0531 © 2012 Marie Brøske Söderström

Katarina hilser på en fra fagforeningen. De har nylig fått egne vester, hyggelig for oss å ha selskap av andre «veste-mennesker»!

Vi kommer hit litt før kl 0400 på torsdager og søndager. Det er veldig tidlig. Men vi kan dra hjem og sove litt til etterpå, de om lag 3000 palestinerne som passerer de to første åpningstimene skal rett på jobb. Det er imponerende at de holder ut dag etter dag, år etter år.

19.07.12 kl  0508 © 2012 Marie Brøske Söderström

3 tanker på “Qalqiliya kontrollpost i bilder

  1. Tilbaketråkk: Å vente i soloppgangen.. | Månen er den samme

  2. Tilbaketråkk: Gratulerer medsøstre! | Månen er den samme

  3. Tilbaketråkk: Gratulerer med dagen! | Månen er den samme

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s