15. desember: hjem til jul.

Vi er inne i en tid av året der å være hjemme, å kose seg hjemme, å ordne til jul hjemme, og å dra hjem til jul – er viktig. Det er så godt å komme hjem!

Jeg gleder meg alltid veldig til å komme hjem til jul. Selv etter 10 år i Trondheim, så er det hjemme i huset på Lillehammer som er hjem. Til familien min, til vinter, til julegrøt, til Reisen til julestjernen og strømpe med julegodter og mandariner. Til uenigheter om vi skal spille spill, se på film eller bare prate sammen. Til skitur? eller aketur? Til kjellertrappa som knirker, til lukta av gran når vi tar inn juletreet lille julaften. Til pinnekjøtt? Til lutefisk? Eller ribbe? Til barndomsvenninner og besteforeldre. Til snø som knirker under skoa opp skråninga mot huset. Sånn er det bare med jula. Jeg må hjem.

Den tøffeste opplevelsen jeg hadde med ledsagerprogrammet var på besøk hos teamet som var i Yatta. Vi besøkte en familie som hadde mistet hjemmet sitt.

2012 - 29. august - Anisan © Marie Brøske Söderström

Han tusla rundt på området i solnedgangen den augustkvelden i 2012. For to kvelder siden hadde han hatt et hjem. Den første av de som bodde der som sa noe til meg da vi kom dit, var broren hans (eller var det en fetter) på rundt tre år: «Soldatene kom og ødela hjemmet mitt.»

Den 11. desember kom en pressemelding fra FN’s koordinator for humanitære saker, James W. Rawley:

“I am concerned about the destruction of Palestinian structures in the Jordan Valley yesterday, resulting in the forced eviction, displacement and dispossession of vulnerable Palestinians. Such actions cause human suffering. They also run counter to international law,” said Mr. Rawley. “These demolitions are particularly disturbing as they leave families without shelter and compromise their livelihoods just as weather conditions are deteriorating. These demolitions must be brought to an immediate halt.”

Det han henviser til er rivningen av 30 palestinsk-eide bygninger den 10. desember i år. 41 mennesker mistet hjemmene sine, 26 av dem er barn. Dagen etter raste den verste vinterstormen i manns minne over området. FN kommer med daglige rapporter over situasjonen.

Hittil i år har over 630 bygninger blitt revet. Det er ikke alle som er bolighus, noen er brønner, noen er overbygde innhegninger til buskap, andre er lagerrom for matvarer, mange er familiers hjem. Per 11. desember 2013 var antallet mennesker som er tvangsflyttet i år på grunn av at hjemmene deres rives, 1035 personer. Les mer på OCHA oPt’s sider om Forced Displacement eller kikk på Visualizing Palestine sin grafiske framstilling A Policy of Displacement.

1035 personer har mistet hjemmet sitt. 526 barn har mistet hjemmet sitt. Ikke på grunn av brann, ikke på grunn av jordskjelv, orkan, eller flodbølge, heller ikke på grunn av krig, droner, eller kjemiske våpen. Men på grunn av at en stat har bestemt at hjemmene deres ikke skal være der. Barna skal helst ikke være der. Sauene skal helst ikke være der. De har mistet hjemmet sitt fordi en okkupasjonsmakt ikke vil ha noen mennesker på landområdene de okkuperer. De har mistet hjemmet sitt fordi en bulldoser, gravemaskin og soldater til å beskytte dem (bulldoseren og gravemaskina) kom og reiv det ned.

Twitter og facebook flyter over av julestemning og vinterglede fra Betlehem, Jerusalem og andre plasser i Palestina. Det kan anbefales for en dose julestemning (særlig for de som venter på å dra hjem til innlandsklima)!

https://twitter.com/levantinia/status/412064426217336832

Det ser ut til å bli hvit jul i julens hjemland. Men det er ikke alle som kan dra hjem til jul. Det er tredje søndag i advent.

Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede

De står og skinner for seg selv og oss som er til stede

Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede.

1 tanke på “15. desember: hjem til jul.

  1. Tilbaketråkk: Hei nye år! | Månen er den samme

Jeg blir glad for tilbakemelding og kommentarer!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s